Obra Social Caixa Sabadell
Cinema de Muntanya de Torelló

NOTÍCIES


‘Freedom under load’, Flor de Neu d’Or al Festival BBVA de Cinema de Muntanya

19/11/2016

El gran premi Vila de Torelló i Flor de Neu d’Or del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló ha quedat en mans del realitzador Pavol Barabas per segon any consecutiu. L’eslovac ha recollit el premi per la pel·lícula ‘Freedom under load’, un documental que narra la duresa de la feina dels portejadors a la serralada de l’Alt Tatras; un ofici que, a banda de suportar càrregues pesants, ha de fer front a les condicions meteorològiques més extremes. Barabas revalida el primer premi a Torelló després d’endur-se la Flor de Neu d’Or de l’última edició amb la producció ‘Live for passion’.  

El segon guardó de la nit ha estat per ‘Jurek’, del polonès Pawel Wysoczanski, que s’ha endut el premi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de muntanya. La pel·lícula explica, amb algunes imatges inèdites, la trajectòria d’un dels escaladors més forts de la història, Jerzy Kukuczka.

El tercer film premiat és ‘La Liste’, del suís Guido Perrini, amb el premi GrandValira i Flor de Neu de Plata al millor film d’Esports de Muntanya. El documental llista els descensos dels principals cims alpins que vol realitzar l’esquiador freeride Jérémie Heitz. Perrini va recollir el mateix guardó l’any passat per la pel·lícula ‘Degrees North’.

Pel que fa el premi al millor film de Cultura de Muntanya i Flor de Neu de Plata, en aquesta edició ha anat a mans dels americans Pete McBride i Jake Norton, per ‘Holy (un)holy river’. La producció denuncia la greu contaminació del riu Ganges, a l’Himàlaia, per emissions industrials i abocaments domèstics.

El film ‘Tashi’s Turbine’ guanya el premi Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada especial del Jurat i Flor de Neu de Plata. L’americà, d’origen nepalès, Amitabh Joshi firma un documental sobre la generació d’electricitat a través del vent a les altes terres del Mustang, al Nepal. A banda del Gran Premi del Festival, Barabas també recull el premi Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia per ‘Freedom under load’, mentre que Pawel Wysoczanski repeteix guardó per ‘Jurek’ amb el premi Boreal i Flor de Neu de Plata al millor guió.

El públic de la sessió +Xtrem ha reconegut la producció del català Xavier Coll, ‘Solo base for climbing to jumping’, amb el premi Cervesa del Montseny. Finalment, el premi Mountain Wilderness se l’emporta ‘Península Mitre’, dels argentins Julián i Joaquín Azulay, per la millor pel·lícula que ressalta la defensa dels espais naturals.

Durant la gala, que ha presidit la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, també s’ha lliurat el premi al millor treball d’Internet, que s’ha endut Igone Mariezkurrena per Expedición Alex Txikon al Nanga Parbat. El millor article en premsa escrita recau a la revista Descobrir Catalunya, que va publicar el reportatge Un any a l’Alt Pirineu.

 

CONSULTA SESSIONS NON-STOP  


Tornar a totes les notícies [+]
sombra
AMB EL SUPORT DE: