Obra Social Caixa Sabadell
Cinema de Muntanya de Torelló

NOTÍCIES


El Festival homenatja Krzysztof Wielicki, pioner de les ascensions hivernals a l’Himàlaia

14/07/2016

Després que l’any passat Torelló es convertís en amfitrió de la International Alliance for Mountain Film i escenari per entregar el seu guardó anual, aquest any el Festival BBVA de Cinema de Muntanya recupera un altre cop la sessió d’homenatge. Aquest novembre recaurà a mans de l’alpinista polonès Krzysztof Wielicki, un dels alpinistes referents de l’himalaisme de finals del segle XX. És l’home que va coronar per primera vegada l’Everest a l’hivern (1980). De fet, ser pioner en expedicions hivernals és una de les seves grans gestes a la muntanya: el Kangchenjuga (1986) amb el mític Jerzy Kukuczka n’és un altre exemple, i el Lhotse, que a més va conquerir en solitari.

Nascut el 1950 a Ostrzeszów, Wielicki és també el cinquè home en assolir els catorze vuit mils del planeta. Així, el 1984 va fer cim al Broad Peak en un dia i el Manaslu per una nova via; el Makalu (1986) i els Gasherbrum I i II (1995) els va escalar en estil alpí; el Dhaulagiri (1990) en solitari i en menys de setze hores, i el Shisha Pangma el va escalar el 1993 en solitari, per una nova ruta i en menys de 24 hores. El darrer vuit mil va ser el Nanga Parbat el 1996, en solitari. El proper hivern té previst liderar una expedició per ascendir el K2, el darrer dels vuit mils encara no escalat a l'estació freda.

De fet, amb l’homenatge d’aquest any Wielicki retornarà per segona vegada a Torelló. Ja hi va ser el 2007, amb motiu del 25è aniversari del Festival, per participar en taules rodones especialitzades als costat dels millors alpinistes del món. Ara, doncs, Torelló vol posar en valor un dels millors alpinistes de la història amb una sessió especial que repassi una trajectòria fidel a l’ètica i plena de determinació i coratge. L’acte serà el dijous 17 de novembre dins de la sessió de cinema de la nit.

Tornar a totes les notícies [+]
sombra
AMB EL SUPORT DE: